2018-06-06 07:33 #0 av: [Hukanson]

Idag är det Sveriges nationaldag och liksom norrmännen viftar vi litet extra på det mesta fast på ett lugnare och värdigare sätt. För femhundra år sedan fanns det ingen svensk nationaldag för då regerade danskarna landet. Men Gustaf Eriksson Wasa hade tillsammans med dalkarlarna beslutat sig för att göra ett fria viljans försök att erövra svensk självbestämmande och egen fri nation. Det lyckades.

Nationaldagen är Den Fria Viljans högtid i Sverige. Rätten att okränkt bestämma över sig själv och sina egna angelägenheter.  Rätten att fritt tänka och tala dvs åsikts och opinionsbildningsfrihet.  Det är det vi firar idag den 6 juni i Sverige.

Vi gör det i hågkomst av alla medmänniskor i världen som saknar den rätten. Vi gör det i hågkomst av alla medmänniskor som lever i förtryck och övervåld liksom vi gjorde för femhundra år sedan - ge inte upp! Friheten är vår stolta moder i alla nationer. Alla människor skall befrias och kunna leva lyckliga i harmoni på denna planeten för vi är alla barn och jämlika till naturen. 

Nationaldagen är också Svenska Flaggans Dag och vi firar därmed den vision som är den svenska fanans orsak. Svenskarna funderade långt och länge över hur deras fana skulle se ut och en dag hade någon en visionär uppenbarelse när han såg hur solen liksom gav oss Solkorset på himmelen - detta fenomen som kan uppstå ibland att solstrålarna liksom bildar ett kors på blåa himmelen. Kungen och adelsmännen bestämde att detta skulle bli svenskarnas enande symbol för framtiden. Korset är ju också naturligtvis en kristen religionssymbol som används på Soldagen dvs Böndagen dvs Söndagen.