Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Ursprungets Skapare Allmänt Fader Gud Sananda Samtal med Gud Ärkeängel Mikael (Michael) Änglarna S:t Germain Uppstigna Mästare Bön ACIM Morgondagen Gårdagens Gud LAGARNA Ljusmission A J Miller The New Message Sanat Kumara Sarah Martinus Sheldan Nidle Ashtar Kanaliseringar (svenska) Channelings in english Magenta Pixie Bashar Religioner Profeter och profetsior Reincarnated Mormon Andliga artiklar - religionstexter Livsfrågor Mike Quinsey Linda Dillon Abraham (Hicks) Caroline Myss Susie Beiler Tina Spalding Micheila Sheldan Pamela Aaralyn Andrea Foulkes Dagens Websajt tips Jamie Butler - the Lighter Side Alison Ailfinn Allan Elisa Medhus Doreen Virtue Hucolo Channeling Community Kryon Maria Piotrovskaja Inspiration Min Berättelse Citat Bok och länk-tips Övningar Off Topic IFokus info Köpbart
Gud

Bibeln - tolkas eller läsas bokstavligt?

2014-12-07 12:43 #0 av: [Kathja]1

Allt som oftast uppstår det diskussioner och konflikter pga att man uppfattar texten i Bibeln på olika sätt. Ska den läsas bokstavligt, eller ska den tolkas? Eller kanske mer när gäller vad? För självklart ska mycket läsas och uppfattas som det som står "då gick han dit för att" är tex en bit som ska läsas bokstavligt. Medan "han fyllde min bägare till bredden" ska tolkas.

Och när vi tolkar kör det lätt ihop sig! FörskräcktDå det finns så många parametrar att ta i beaktning -  vad är kontexten, vad betyder ursprungsordet, vad är sagt i saken förut, var finns den röda tråden osv osv. Att där i välja att läsa en tolkning som någon annan har gjort är enligt mig lika "galet" som att läsa en text som ska tolkas bokstavligt. Av den enkla anledningen att ingen människa kan avkoda en text utan att de personliga parametrarna påverkar utfallet. (Jag skrev helt kort om det i tråden tro & sanning) 

Bibeln har historiskt sett en invecklad tillkomst som sträcker sig över mer än ett årtusende och som får sin avslutning i berättelsen om den snabbt tillväxande kristna kyrkan. Den är mer ett bibliotek än en enda bok, ett bibliotek bestående av 66 böcker, med mycket skiftande typer av litteratur.

Innan vi är alltför snabba med att hitta en andlig innebörd i det vi läser gör vi alltså klokt i att först ta reda på vad som var den ursprungliga meningen med texten vid den tid det rör sig om. Detsamma gäller de profetiska böckerna. Det är viktigt att känna till bakgrunden och var varje enskild profet kommer in i den historieskildring som möter oss i Kungaböckerna och Krönikeböckerna.


"Bibeln är som en bred flod där lammen kan plaska omkring i det grunda vattnet vid strandkanten medan elefanterna roar sig av hjärtans lust ute i den djupa strömmen"  Lär Påven Gregorius den store ha sagt för länge sedan. Och han hade nog allt en poäng i detta, det krävs väldigt mycket för att man ska kunna omfamna HELA innebörden av bibeln.


Men måste vi det? Jag tror inte det! Jag tror att det räcker att vi hittar det viktiga, att vi lyssnar på det Jesus står för, det som är essensen av hela budskapet. Att vi ska leva i kärlek till allt som är! Vi ska inte behöva oroa oss för att göra fel, för att bli dömda eller bortglömda. Det kommer aldrig att ske.

Budskapet säger oss att Gud finns för oss ALLA, närhelst vi vill ha en relation med Gud så finns hen där för oss. Och däremellan finns hen med, Gud håller ett vakande öga över oss alla. Gud har gjort skapelsen som ett självreglerande system vilket innebär att när vi följer kärleken i våra liv så kan det bara bli bra. Där finns ingen ångest, inga krig, inga konflikter, alla olikheter ses som Guds mångfald och det lovprisas. Det är vad vi behöver förstå, resten löser sig med tiden. Skrattar

/Kathja

ps. bilden är lånad här ifrån...

HjärtaSajtvärd på Tro Hjärta

Medarbetare på LawOfAttraction 

Anmäl
2016-09-19 10:37 #1 av: [Rulander]

Nja jag undrar om du har läst bibeln. Kärlek är viktigt, men bibeln talar om mycket mer än så. Du är nog mer ett lamm än en elefant.

Anmäl
2016-09-19 12:31 #2 av: Hukanson

Bibeln kan läsas som berättelsen om hur Gud tämjde den vilda grymma människan att vara fridsam husbonde och sedan tillverkande hantverkare. Människan som Guds Barn behövde både frihet och gränser dvs lag och ordning. Utvecklingen till fridsam kärleksfull har krävt mer än  blod, svett och tårar, också mängder av böner, psalmer och skriftläsningar. Problemet är ju att Bibeln stannat i tiden och bara profeterade om framtiden, den framtid vi lever i här och nu.

Men Gud har inte slutat att tala till mänskligheten. Den som söker kommer att finna.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2016-09-19 12:55 #3 av: [Rulander]

Hur ska man svara på detta. Gud söker gemenskap med oss, men det går bara genom tro på Jesus. Alla andra vägar leder snett.

Jag är en person som står med båda fötterna på jorden och vill ha konkreta svar. Det som är bra med bibeln är att den är tydlig. Sedan kan vi snurra till det, men det är ju inte bibelns fel.

Vägen till frälsning är samma idag som för 2000 når sedan, den har inte ändrats.

Anmäl
2016-09-20 12:22 #4 av: [Loet]

Nej,det är knappast bibelns fel, men människan bakom som tolkar.
Grundandet av den katolska kyrkan, kyrkofädernas makt bestämde vad som var sant eller av kätteri. med andra ord så  bestämdes vad och hur människan ska tro.

Bibeln texter kan ju tolkas ordagrant eller symboliskt,något som texterna ger sken av. man kan inte vara säkra på att det är Guds ord.fast om man  vill tro så, och det är helt okej.

Symboliskt så är frälsningen att invigas till ett högre medvetande enligt gnostiken.
Intressant är att kyrkan förföljde denna grupp av gnostiker. vad för kan man undra,  Paulus talar i sina brev om kristus och inte om någon  jesus ,och hur han levde och verkade. evangelierna tillkom senare skede.

Anmäl
2016-09-20 12:35 #5 av: [Rulander]

Det har förekommit mycket förföljelse vilket är fel.

Loet:  Jag förstårinte vad högre medvetande är för något. Blir man lyckligare då? Du får nog förklara ved det betyder. Vi ska nog inte blanda ihop new age med kristen tro, det är fel. Jag förstår inte varför man ska göra allt så komplicerat.

Paulus menar Jesus och ingen annan. Har du läst bibeln?

Anmäl
2016-09-20 13:12 #6 av: [Loet]

#5 New age är ett samlingsnamn och inget annat. har inget att göra med gnostiken,så där behöver du nog  läsa på. som sagt bibeln texter kan tolkas olika,gnosktiskt eller kristet.
Man gör det inte mera komplicerat än man själv vill.Hyschar

Anmäl
2016-09-20 13:59 #7 av: [Rulander]

OK du har en poäng i att Gnosticism inte är new age. Det är rätt.

Men du svarar fortfarande inte på min fråga om ett högre medvetande. Hur tolkar du bibeln då? Det är inte lätt att diskutera med er när ni är så flummiga.

Jag tycker det är lite kul att veta ved ni tycker. Det är lätt att ha en åsikt om något man inte vet något om. Har ni verkligen läst bibeln?

Anmäl
2016-09-20 14:31 #8 av: [Loet]

Flummiga!! det är väldigt dåliga ordval du har Rulander eller vem du nu är.
Avböjer jag att ens bemöta dig i fortsatt diskussion.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.