Annons:
Etikettallmänt
Läst 7121 ggr
[Kathja]1
2014-01-04 13:35

Skapelsen

Som vi sår i vår åker får vi skörda, står det i Bibeln, andra talar om Karma, eller Attraktionslagen. Kan hela skapelsen vara som ett självreglerande system där vi alla har möjlighet att göra våra fria val men där utfallet är avhängt själva skapelsen?

Kan det vara som så att Gud har skapat allt enligt orsak och verkan, som ett självreglerande system? Vilket då skulle innebära att gör jag si så blir det så - inte för att Gud är inne och petar utan för att hen har skapat det så att det ska ske. Alltid. 

Jag tänker att allt annat i skapelsen är ju gjord på det sättet. Kemin tex lär oss att atomer av ett visst grundämne tillsammans med atomer av ett annat grundämne frambringar molekyler av ett nytt ämne i ett bestämt förhållande till de ursprungliga grundämnena. Samma ingredienser leder varje gång till samma resultat. Resultatet ändras aldrig. Samma orsak leder alltid till samma verkan.  

Så långt det varit oss möjligt att undersöka har vi funnit att lagbundenhet, ordning och harmoni härskar bland stjärnorna och planeterna i världsrymden. De rör sig alla i enlighet med gravitationslagen. Vad som först kan synas som en avvikelse från denna lag befinns vid närmare undersökning vara i full överensstämmelse med den. 

Överallt där människan varit i stånd att sätta naturens krafter på grundliga prov har hon funnit att dessa krafter lyder vissa oföränderliga lagar för orsak och verkan. Det finns naturligtvis många fenomen i naturen som man ännu inte förstår, men tidigare erfarenhet visar att allteftersom kunskapen ökar finner man att dessa fenomen också leds av lagar för orsak och verkan.  

Så varför skulle inte det samma gälla oss när vi skapar våra liv? Finns det i människolivet en regelbunden följd av orsaker och verkningar? Styrs vårt liv av en liknande lag? Tänk så här - en uppfinnare har en idé, en tanke, och denna tanke ger henom en mental bild av en konstruktion som skall göra idén användbar. Nästa steg blir kanske att han gör en ritning, och slutligen låter han bygga maskinen efter denna ritning. En ändring av idén förorsakar en ändring av maskinen. Här råder en regelbunden utvecklingsföljd: en orsak på det mentala planet, en tanke, och den uttrycker sig i form av en maskin som verkan på det materiella planet. 

Då det kommer till människor och våra liv kan vi säkert vara överens om att den viktigaste delen av livet inte våra yttre handlingar och erfarenheter utan vårt tankeliv, vår strävan och längtan, våra känslor och sinnesrörelser. Ingenting av allt detta är direkt synligt för vid första anblicken. Men jag tror att eftersom Gud har skapat allt och människan till sin avbild att bli heliga enligt lagen om orsak och verkan inför gudomen gäller det samma för oss. Vilket skulle ge att våra tankar och känslor skapar vårt yttre synliga liv. Vår verklighet. Men att spåra en kedja av orsaker och verkningar i det mänskliga livet är inte helt enkelt. Kanske kan vi bara genom att studera resten av Guds skapelse konstatera att det borde vara rimligt att anta att det samma som råder inom alla andra områden även råder då det kommer till oss och hur vi lever våra liv…  

Som vi sår i vår åker får vi skörda, som det står i Bibeln.

/Kathja

(Bilden hittade jag på denna sidan)

Annons:
Älvan
2014-04-22 19:40
#1

Som man bäddar får man ligga. Det som gräver en grop till en annan faller själv ofta däri…. Lagen om orsak och verkan… :) Karma, sociala arvet, arvssynden, generna, cellminnerna… Kärt barn har många namn. :)

Upp till toppen
Annons: